Tankar kring kvinnoförtryck

Jamie Lynn Spears i rollen som häxa

I korthet: I sagorna, så finns alltid berättelsen om prinsessan och häxan. Det påverkar hur vi tolkar händelser och människor i verkliga livet. I berättelsen om Britney Spears har systern Jamie Lynn fått rollen som den elaka häxan, eller den avundsjuka systern. Men vi måste inte internalisera de här berättelserna!

Britney Spears och den yngre systern på 2000-talet

Följer ni fejden mellan Britney Spears och hennes yngre syster Jamie Lynn Spears? Jag följer den på Youtube när jag inte har annat att göra. Den är fascinerande.

Britney Spears situation

För den som inte vet, så har Britney Spears varit i ett ”Conservatorship” i 13 år. Det betyder att hon inte har varit sin egen förmyndare, eftersom hon ansågs vara för psykiskt instabil. Förra året berättade hon i rätten att hon egentligen har befunnit sig i ett helvete och tvingats jobba mot sin vilja, och att hennes förmyndare och familj har tagit pengar hon tjänat. Hon har hållts isolerad och även låsts in på ”rehab centers”. Nu är hon fri, och av någon anledning har systern Jamie Lynn tagit på sig att skriva en bok, göra intervjuer och prata i media om hur hon inte visste något, men samtidigt försökte hjälpa Britney. Jag tycker det låter lite som att hon vill rentvå sitt namn nu när Britney är fri, men jag ska inte skriva om det, utan det intressanta är hur de porträtteras.

Jamie Lynn utmålas som ondskefull.

Sagokaraktären Jamie Lynn

I media skapas nu två karaktärer: Den äldre systern, den vackra popstjärnan alla ville ha, och den yngre, talanglösa men avundsjuka systern. Det verkar inte som att någon tror på att Jamie Lynn försökt hjälpa Britney, utan istället levt på hennes pengar. Anledningen till att det gick så fort att skapa de här karaktärerna, är för att de funnits i sagorna vi läst i hela våra liv. Den vackra Askungen och hennes fula systrar, Rapunzel och den onda häxan, Snövit och den onda och fula häxan, Sjöjungfrun och den tjocka och fula havshäxan… de här historierna blir linsen som vi ser verkligheten genom.

Jamie Lynn Spears blir både den fula systern och den onda häxan i berättelsen om Britney Spears. De bilder av kvinnor som finns i vår kultur har gjort henne till det. Därför tycker jag det blir nästan omöjligt att se på hennes handlingar med neutrala ögon. Allt hon gör blir i ljuset av att hon försöker bli lika känd som Britney, lika omtyckt som Britney, lika vacker som Britney (i andras ögon).

Man kan jämföra med Michael Jacksons bröder som aldrig blev lika kända som honom, och hade en viss avundsjuka över att just han blev superstjärnan av alla. Men det finns ingen kulturell berättelse om avundsjuka män och därför blev ingen av bröderna lika illa omtyckt som Jamie Lynn Spears. Men egentligen kan män visst vara väldigt avundsjuka, men vi kallar det för ”toxisk maskulinitet” och kallar dem för incels. Jag tror många av mäns känslor döljs bakom ”ilska”. Kvinnor? Not so much!

Det har funnits skriverier länge om att Michael Jacksons bröder var avundsjuka på hans framgång och var rivaler. Klicka på bild för länk

Jag kan förstå att det är jobbigt att vara den yngre, okända systern till en superstjärna som Britney Spears. Speciellt om man själv vill bli superstjärna. Och speciellt om ens omvärld hela tiden utmålar en som bitter. Av dessa anledningar tror jag Jamie Lynn har internaliserat en syn på sig själv att hon måste leva upp till Britneys ideal. Och lyckas det inte, så nedvärderar hon henne istället. Hon kallade Britneys beteende för ”irrationellt” i en av sina senaste intervjuer, det var väldigt nedvärderande.

Grejen är att sago-troper som Askungen och hennes elaka systrar inte existerar. Vi gör dem verkliga genom att klistra på dessa stereotyper på verkliga människor, och ibland internaliserar människorna dessa stereotyper och tror själva de är verkliga, vilket gör att de börjar agera efter dem.

En gammal video på Jamie Lynn har dykt upp igen, som ses som ”bevis” på att hon är avundsjuk. Men med en annan kulturell berättelse om tjejer skulle hon bara vara en yngre syster som idoliserade sin äldre syster.

När man ska analysera människors beteende kan man titta på vilka kulturella berättelser de formats efter. Det här gäller både Jamie Lynn och alla dem som hatar på henne.

Vad kan ni se i vardagen som påminner om stereotypa sago-roller?

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s