När jag pratade med min faster i telefon, en av dem som bor i Peru, så pratade vi om vår vardag och kom in på universitetet. Det visade sig att Sverige och Peru har helt olika system för högre utbildning, och en vecka senare ringde jag tillbaka för att fråga mer om det. Här är hennes berättelse.
Vem är du?
Jag heter Luz Joanna Euribe Flores. Jag är 49 år gammal och jobbar med administration i en privatskola. Jag föddes i Peru och har bott här hela mitt liv. Jag har tre döttrar, två går på universitetet och en går i grundskolan.
Vad betyder utbildning för dig?
Lärande är viktigt, inte bara i skolan utan lärande i livet också. Människan behöver alltid fortsätta lära sig, genom hela livet. Utbildning betyder allt som vi vet och lär oss. Men universitetet är viktigt eftersom man kan studera till en specialitet, få ett bättre liv. Högre utbildning kommer alltid att vara viktigt.
Anser du att det finns skillnad mellan flickor och pojkar, i utbildning?
Nej, idag finns det ingen skillnad. Flickor har visat att de också kan göra allt som pojkar kan göra. Kvinnor kan! Studier är viktigt oavsett vilket kön man har. Men eftersom det är så svårt att studera i Peru så gifter sig många istället och får barn.
Varför är det svårt med utbildning i Peru?
Ja, för det första, så finns det inte så många statliga universitet, så konkurransen om de platser som finns är hög. (Det finns 51 statliga och 92 privata universitet. Min anm.) På de privata universiteten finns det fler platser, men där måste man betala ganska mycket. Oavsett så måste man betala för allt material själv, boende, och försörjning medan man pluggar. Alla kommer hit till Lima för att bo, det är kaos här! De som bor utanför städerna får inte rätt förutsättningar för att studera. De kommer hit och försöker hitta rum eller lägenheter, föräldrar jobbar som bönder och annat för att hjälpa till att försörja barnen under skolgången. Förlorar föräldrarna jobbet måste barnen hoppa av skolan. Andra måste jobba samtidigt som de pluggar. Många tjejer tröttnar fort, det blir för jobbigt, så börjar arbeta med annat och skaffar egna barn. De blir trabajadores informal, arbetare utan utbildning. Vissa tar sig igenom universitetet, men sen får de inget jobb. Många i Peru har verkligen lidit under pandemin! Fått sluta plugga, inte haft jobb, och många lever från dag till dag på sin lön. Många fick bidrag från staten men inte alla.
Hur känner du med alla de här svårigheterna?
Jag vet inte om jag kommer ha råd att hjälpa min yngsta dotter till universitetet hon vill till. Båda mina äldre döttrar jobbar samtidigt som de pluggar, och min ena pluggar engelska i extra snabb takt för att det inte ska ta för lång tid. Man får kämpa och kämpa.
Vad skulle gratis utbildning betyda?
Oj, det skulle betyda mycket. Det är en rättighet, men ändå får inte alla tillgång till det. Vilken lättnad! Vad fantastiskt om utbildningen var gratis. Vi vill vara ansvarsfulla och göra rätt för oss, det skulle bli fantastiskt, alla skulle studera så mycket.
Vill du säga något till läsarna i Sverige, som kan studera gratis?
Ja, värdesätt ert utbildningssystem. I Sydamerika lider man mycket för en bra utbildning. Om man har ett bra utbildningssystem, så ska man värdera det högt och skydda det. Jag hoppas ni gör det.
Tack för att du ville svara på mina frågor! ❤

Joanna svarade väldigt ärligt om hur det var och hur hon tänkte, och efter samtalet kände jag mig tacksam över hur det är i Sverige. Visst, många har inte råd att plugga i alla fall, men våra chanser är större. Jag behövde inte plugga och jobba samtidigt, eller hoppa av skolan på grund av pandemin. Jag har inte behövt välja bort vissa universitet på grund av avgiften, för vi har inga. Hur många hade fått hoppa av om vi hade behövt betala, säg, 300 000 per år bara för att få studera? Och ovanpå det, inget bidrag eller lån. Joanna tog upp flera gånger att många unga ger upp och man förstår verkligen det. Utbildning blir en klassfråga på ett väldigt konkret sätt.
Men det är också en könsfråga! Även om Joanna själv inte sa det rätt ut. Flickor som blir gravida i tonåren hoppar av, till exempel. Jag läste en rapport om könsskillnader i Peru där det står:
”Tidigt moderskap associeras med större risker för både moderns och bebisens hälsa. Mammorna blir också exkluderade från utbildning och får jobba med låglönejobb.”
Både arbetsvillkor och löner behöver helt klart bli bättre. I en annan artikel står det att fler flickor är analfabeter, att flickor utan utbildning har större risk för tonårsgraviditet och att bli utsatt för könsbaserat våld. Bara för att det inte finns lagar som hindrar tjejer från att studera, så betyder det inte att allt är lika! Klass verkar vara största faktorn i vilket slags liv man får, men killar behöver i alla fall inte leva med risken att bli gravid och tvingas ta hand om ett barn istället. 29% av kvinnor hade ingen egen inkomst 2019 medan samma siffra för män var 11%. Det är en stor skillnad.
Graviditet gör att tjejer får färre möjligheter i livet. Ändå är abort är förbjudet i Peru, förutom i vissa omständigheter. Om man har pengar och bor i en storstad kan man gå till en privat klinik, annars får man antingen riskera illegal abort eller helt enkelt föda. Den feministiska organisationen Demus i Peru kämpar därför för kvinnors reproduktiva rättigheter. Kvinnors reproduktiva rättigheter hänger ihop med rätten till utbildning. Det finns mycket att göra i Peru!
Faktaruta om Demus: Vi är en peruansk feministisk organisation som kämpar för mänskliga rättigheter, speciellt kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter. Vi främjar speciellt kvinnans fria val och ifrågasätter det hegemoniska kulturella paradigmet som finns över kvinnan och hennes sexualitet.
Somos una organización feminista peruana que defiende los derechos humanos, en particular los derechos sexuales y reproductivos de las mujeres, promoviendo su libre ejercicio y cuestionando el paradigma cultural hegemónico sobre las mujeres y su sexualidad.
Läs mer
https://conadisperu.gob.pe/observatorio/wp-content/uploads/2021/08/Peru-Brechas-de-Genero-2020.pdf (det här är rapporten. Siffrorna i texten kommer från sida 37)
https://ojo-publico.com/1411/abortar-en-peru-victima-y-familiares-son-llevados-carcel
http://www.svalornalatinamerika.se/files/Fakta_ABORT_Peru_SvalornaLA_060626_MB.pdf