Svar på tal

Män ser världen som sin dejtingarena

I korthet: Uppdaterar er lite kring vad jag gör nu (pluggar genus igen), plus analyserar det som hände igår när jag skulle uppdatera mitt skolkort eftersom det var första dagen i skolan. Det var alltså en av receptionisterna som tog tillfället i akt att flirta, och jag menar att patriarkatet har både lärt tjejer att inte vara otrevliga och lärt killar att inte ge upp. Jag tycker i alla fall att jag ska kunna gå runt utan att killar tror det är fritt fram. Skärp er

Södertörns-Högskola
Min skola som jag älskar jättemycket! 

Nu är jag tillbaka här! Har haft några dagar nu som har varit SÅ fullspäckade. De kommer vara fullspäckade hela hösten och hela vintern, verkar det som. Jag har nämligen börjat plugga igen, på Genusvetenskap B! Jag är mycket mer förberedd till denna kursen än vad jag var till den förra, och nu vet jag också så mycket mer. Hela detta år har jag inte gjort annat än hängt i radikalfeministiska Facebookgrupper, läst böcker, letat efter bra artiklar (och hittat några som förändrat hela mitt synsätt!), diskuterat feminism. Bloggat förstås, det vet ju ni som vart med ända sen i mars.

Jag har även pratat med läraren jag ska ha nu i genus om vidareutbildning, och bestämt mig för att en magisterexamen i genusvetenskap skulle passa bäst. Magisterprogrammet handlar mer om hur en använder genus praktiskt- alltså förändringsarbete- och det är ju precis det jag vill göra. Snart sitter jag här och är genusvetare 🙂

Men nu hade jag tänkt skriva om något helt annat, som jag tänkt skriva om länge men fick ny luft från det som hände igår när jag haft min första skoldag. Jag och ett par från klassen skulle gå till receptionen och uppdatera skolkorten och kolla upp inloggningen till wifit. När jag fått köpa ett nytt kort men inte blivit fotad för att min receptionist sade att han hade ”bråttom och chefen står därborta och tittar”, får jag reda på att de andra två visst fick sina kort uppdaterade?

Snapchat-1008800678
Jag har bara selfies från igår då jag inte hade någon som fotade mig. Men här är det 5 minuter kvar tills jag ska åka till skolan! 

Han kommenterade på mitt nagellack (shoutout till Caroline på Salong Nordh som gjort mina naglar alla älskar dem!), kommenterade på att min mobil var så stor och gick och hämtade sin egen för att jämföra, var allmänt sjukt vräkig. Eftersom jag absolut inte var beredd på att receptionisten skulle vara sån kom jag av mig helt och fick gå med på att komma tillbaka senare i veckan för att ta kortet. Så onödigt. Detta är så jävla vanligt!!!

Visst har ni också märkt av detta- det finns liksom ingenstans som en kille kan låta bli att ta chansen att ta kontakt. Jakten är verkligen ständig. Vår kultur har uppmuntrat det alldeles för mycket med sina romantiska filmer där killen aldrig ger upp, sina idéer om att tjejen är så passiv att hon bara kan sitta och vänta tills en kille kommer förbi. Kontaktsökandet från killar är ständigt– visste ni att jag i skrivande stund har 10 väntande vänförfrågningar på Facebook och DMs på Instagram? Det blir dessutom färre med åren, så när jag var 16 var det ännu fler. Då visste jag inte heller att jag kunde säga nej till kontakt och ville inte heller vara otrevlig och blocka. Alla flickor insocialiseras ju i att aldrig, aldrig vara otrevliga eller göra andra obekväma och detta drar män nytta av.

Snapchat-14745623552
Nästa inläggs bilder blir bättre, lovar 🙂 Ville bara få upp inlägget så fort som möjligt!

Igårs händelse visade verkligen hur stark den här insocialiseringen är. Jag vet mycket väl att jag inte behöver ta ansvar för att det inte ska bli dålig stämning och det har jag vetat i flera år, men det ser helt annorlunda ut i praktiken. Om jag nu hade varit otrevlig, hade jag ändå fått mitt skolkort? Hade han struntat i att säga att jag kunde ta ett nytt kort? Hade han blivit sur och snackat skit sedan? Hur ska jag kunna veta hur han reagerar på ett avvisande? Dessutom har inte jag heller lust att vara avvaktande hela tiden, att aldrig vara trevlig mot en kille för risken att det blir så här. Jag stod ju där med mina nya klasskompisar, så jag ville inte heller göra stämningen dålig.

Män tror förmodligen att det är helt harmlöst att söka kontakt. En vänförfrågan här, lite småflört i kassan i en affär där (en gång köpte jag en chokladkaka och killen skrev ner sitt nr på kvittot. Wow.). Men det ständiga kontaktsökandet gör egentligen enorm skada: Ni visar gång på gång att det är omöjligt att vara trevlig mot er helt kravlöst. Varje gång detta händer har jag sagt till mig själv att jag aldrig mer ska vara trevlig mot en kille, men egentligen är det NI som borde lära er att vi inte är vandrande dejtingappar, vi är inte de där tjejerna i reklamen ni ser när ni surfar porr som ”söker en het singelkille”. Enda anledningen till att vi är trevliga mot er är för att vi har lärt oss att vara det, och för att vi tydligen är de enda som kan ta ansvar för hur stämningen ser ut i en situation. Ni gör det INTE.

9

Jag kommer vara fräck och skriva ut den här texten och ge den till killen i receptionen, om han är där, när jag ska ta mitt kort på fredag. Om du som läser detta- låt detta vara sista gången du dragit nytta av patriarkatet. Världen är inte din dejtingplats, så sluta behandla den så.

Visst kräver vi att kunna gå runt i offentliga rummet och bara vara? Tänk er en värld där en kan vara sminkad men att de enda komplimangerna en får kommer från ens kompisar och andra tjejer. Wow 🙂

Bilderna är ifrån: www.rasmuslenefors.se, www.shutterstock.com.

3 reaktioner till “Män ser världen som sin dejtingarena”

  1. älskar den här biten då det är så sant. Alla flickor insocialiseras ju i att aldrig, aldrig vara otrevliga eller göra andra obekväma och detta drar män nytta av

    Gilla

Vad tycker du?