Skolvärlden

Fokus på killar i skolan

Jag tror att de flesta nu har gått med på att vi har ett mansproblem i samhället (hade dock en diskussion igår som får mig att tveka, men jag vill gärna tänka så). En skulle kunna säga ett problem med våld, eller sexuella övergrepp, eller med machokulturen, men dessa problem upprätthålls ju statistiskt sätt av män. Det är inte ett löst svävande våldsproblem som misshandlar ett annat fotbollslags supportrar efter en fotbollsmatch, till exempel. Det är inte bara en oberoende machokultur som stöter ut små pojkar ur gruppen ifall de råkar ha drag som är ””tjejiga””. Så för att komma åt problemet tror jag inte vi vinner något på att säga det, utan adressera faktumet att det är andra småpojkar som gör det. Till exempel.

Eftersom barn efterhärmar det vuxna gör och helt okritiskt, på barns vis, tar till sig det och leker med det och plockar upp signaler vi inte ens är medvetna om att vi ger, är det förstås ett stort problem att män globalt sett inte tar itu med- och avstånd från- våld i alla former. Det försvåras av att det inte pratas om våld per se, utan att pojken som förföljer flickan är ”romantisk”, att fansens bråk på läktaren är att ”älska sport”, att de långa sekvenserna av superhjälteslagsmål i filmer är ”underhållning”.

D4_wrestling28_30954
En annan form av underhållningsvåld

Män står alltså för det mesta av våldet i samhället, enligt all forskning som bedrivits. Det betyder att vi inte kan fokusera på kvinnor och tjejer när vi ska lösa problemet, så som hittills har varit tanken, utan på män och pojkar. I skolan hade vi tjejsamtal med läraren där vi pratade om bl.a. killar och hur vi skulle förhålla oss till dem, det finns kvinnojourer där kvinnor som blivit utsatta för våld i hemmet får hjälp och stöd, det finns otaliga kurser för kvinnor där vi ska lära oss att ”prata högre” och ”ha mer självförtroende” och ta för oss mer. När jag har hört om jämställdhet i skolan, har det pratats om att tjejer ska ”tuffa till sig” osv. Det alla lösningar har gemensamt är att de fokuserar på tjejer, när det egentligen inte är de som är problemet.

Som sagt gäller detta också i skolan, att när killar tar all plats i klassrummet är det inte de som ska lugna ner sig, lära sig att lyssna och visa hänsyn så som tjejerna gör, utan att istället tjejerna ska lära sig att prata högre och säga ifrån, inte låta sig trampas på eller trakasseras. När jag har varit ute i skolorna, har jag faktiskt sett att tjejer hjälper varandra med svåra uppgifter, lyssnar mer på läraren (mig hehe), inte börjar slagsmål eller skriker på varandra under lektionstid. Jag ser det alltså som att de inte är det primära problemet, det är inte tjejer som ska fokuseras på i första hand utan killar.

 

20170316_175027
En parkering killgäng brukar hänga på.

Men precis som jag skrev i ett annat inlägg, kommer värderingar och beteenden inte i första hand från skolan, utan de kommer hemifrån och från den media barnet konsumerar. Sen växer kanske beteendet i skolan när lärare och andra barn visar att det är ”så det ska vara”, de får medvind helt enkelt. Jag tror tyvärr det finns ganska få alternativ för pojkar, det är att antingen följa normen eller bli ”utstött” och det blir värre ju äldre barnet blir. Därför blir det för mig, som har tänkt fokusera på skolan, svårare att komma åt problemet.

Samtidigt som jag skriver detta ser jag på Facebook ett levande bevis på exakt hur illa det är med att pojkar tillåts vara hänsynslösa från start:

Screenshot_20170519-140304

 

Detta är verkligen inget nytt (tyvärr)! Det finns ingen anledning till att fortsätta vänta med jämställdhetsfrågorna. Det finns inget viktigare just nu, och enligt mig börjar vi med att utbilda lärare och pedagoger för elever/barn i alla åldrar. Dels för att jag inte kan förbjuda vissa media för pojkar, och inte heller få föräldrar att ändra i sin uppfostran. Men som jag skrivit tidigareen engagerad pedagog kan göra mer för jämställdheten i en klass än vad alla feministiska skribenter i världen kan!

DSC_0474

Jag menar, har pratat med lärare många gånger om detta och bara mött förståelse varje gång. Såhär glad blir en av det!

4 reaktioner till “Fokus på killar i skolan”

 1. Känns skönt att du har framtidshopp! Jag har två små söner och känner mig uppgiven och ledsen inför framtiden då de kanske får sådana kamrater. Raseras allt det som deras pappa och jag har jobbat på för att de inte skall falla in i någon macho pojkroll? Eller finns våra värderingar kvar? Min man är ”machomannens” totala motsats, tror att det beror på att han var utstött och mobbad under sin skolgång och sedan valde ett kvinnodominerat yrke så han har aldrig fostrats in i machokulturen. Känns kul för mina barn, du kan välja på att bli mobbad eller bli en skitstövel.

  Gillad av 1 person

  1. Det är nog svårt som förälder att påverka vad de lär sig från andra pojkar och av vuxna, men jag var på en föreläsning där de sa att det viktigaste är ändå att en inte ger upp och fortsätter prata om värderingar och normer och beteenden med barnet. Visst att barnet i stunden kanske hellre följer normen, men senare i livet ändå vet att det finns en alternativ väg och att hen blir stöttad om hen väljer den. Så tycker inte du behöver känna dig nedslagen för att du har söner! De kan bli vettiga människor när grupptrycket inte blir lika viktigt istället.

   Gilla

   1. Tack, känner mig peppad av din blogg! Har nog hittills ”lyckats” ganska bra, mina söner har aldrig någonsin fått höra ett enda nedsättande ord om kvinnor hemma. Min äldste sons största förebild är hans mormor. Han får titta på ett ”superhjälteprogram” på TV, Pyjamashjältarna, som faktiskt är okej och när han leker så vill han helst vara den kvinnliga superhjälten (en flicka och två pojkar i huvudrollerna såklart…). Båda mina barn har nästan bara ”flickkläder”. Men jag förstår mer och mer hur ovanliga vi är, det verkar som att de andra pojkarnas föräldrar, främst papporna, är totalt livrädda för att deras söner skall bli ”feminina”. Bara blå, grå och svarta kläder med spindelmannen, Batman, bilar, dinosaurier etc. Pojkarna lär sig tidigt att det värsta som finns är att se ut som en tjej. Finns inte ett uns av genusmedevetenhet hos dessa föräldrar överhuvudtaget. Vad i hela friden är det de är rädda för?? Jag är tusen gånger mer orolig över kvinnoföraktet och mäns våld än att mina söner skall bli homosexuella eller transsexuella (alltså jag är inte ett dugg orolig över det). Och om de nu skulle bli det pga. rosa kläder så kan ju det biologiska könet inte vara särskilt djupt rotat. Förlåt att jag svamlar, men jag känner att jag måste skriva av mig. Min man är ingen idé att diskutera med, han säger bara att han håller med mig. Och nog för att han vet att vi lever i ett patriarkat men 1) han är man och kan inte förstå fullt ut vad kvinnor utsätts för och 2) han har inga manliga vänner och knappt några manliga arbetskamrater och hör därför inte all sexism som yttras av män.

    Gilla

   2. Vad kul att du gillar! 🙂 (lägger inte upp just nu pga jobbar med en uppdatering bara) Förstår helt vad du menar med andra barns föräldrar, genusmedvetenheten är inte alls utbredd. Egentligen borde skolorna jobba mer med detta, men förstår om det blir mycket för dig att hålla på och skriva till dem. Det är ett riktigt projekt! Att din man inte engagerar sig är under all kritik egentligen men ska inte sitta här och kritisera, haha. 🙂

    Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s