Svar på tal

Sluta ursäkta pojkvåldet, tack

Såg igårkväll att det var en som visst hade länkat mig i sin blogg. Personen kallar sig för Rándottir och verkar mest skriva om ganska random saker (alltså ingen genusvetare). Det senaste inlägget från 17 april handlar dock om ett inlägg där Lady Dahmer citerade mig i inlägget ”Pojkars lek leder ofta till skit”, där jag skrev hur illa jag tyckte om våldsamma pojklekar. Jag har även skrivit flera inlägg om detta här på min egen blogg (här och här). Såhär stod det i inlägget:

Damen Dahmer argumenterar för att POJKLEKAR ofta leder till »Skit« & citerar Zaitzova som gärna ser parvlarna leka lugna prinsesslekar – vilket är en form av rekordnivå av verklighetsfrånvänt & misandriskt likhetssvammel, även för provokatörer. Lek är förberedelse: Pojken skall lära sig att handskas med faktumet att han en vacker dag blir Man. Sociala konstruktioner hänvisar, & uppmuntrar än mer biologiskt befäst KÖNSDIMORFISM, vilket för merpart av däggdjur gagnar släktets överlevnad – & inspireras av honfolk vilkas aptit för sunt våldsbejakande hanar rätteligen är desto större än för rosenkindad hen-armé.

Våldet är dock sunt först när det hälsosamt medvetet bejakas för kontext – så som just lek & kampträning (även på desto mer blodigt allvar) samt försvar, strid, jakt & slakt; sanningsberörande aktiviteter slaka våldsvideospelare bör kanalisera sin våldsvilja i. Till syvende & sist vill nog inte ens den mest nitiske av genusuppviglare att vare sig biobegränsade (exv. muskelmassa samt endokrint influerad attityd) kvinnor samt »fina snälla mjuka killar« som har lekt hur dom hämtar barnen på förskolans fostransinstitution, skall trygga & ta tät mot yttre hot.

 

Personen använder en hel del antifeministiska floskler (hen-armé någon?) och jag hade först inte tänkt svara på det, men med tanke på hur vanligt det är att människor tycker såhär helt utan ironi tänkte jag att det var lika bra att ta upp detta i ljuset.

För det första använder Rándottir ordet ”misandriskt” (manshatande) i samband med ovilja att låta pojkar leka våldsamma lekar. Det tyder på en idé om att våld är något inneboende hos män, något som män inte kan göra något åt, och att det endast är män som är våldsamma. Att hata våld blir alltså till att hata män enligt den logiken. Själv vill jag snarare påstå att det absolut inte finns något misandriskt i att vilja radera vissa typiskt manliga attribut, till exempel våldsamhet. Snarare är det mansvänligt, eftersom en då antar att män är bättre än de våldsamma, primitiva människor som vissa vill få dem att framstå som. Jag vet nämligen att de inte är det.

DSC_06002

För det andra menar Rándottir (det är lite otydligt vad hen menar men jag tror jag tolkar rätt) att pojkar förbereder sig för att bli män genom våldsam lek, och det är nödvändigt eftersom kvinnor är attraherade av män och inte av någon ”rosenkindad hen-armé”. Om vi bortser från hens förlöjligande språk så ser vi något vanligt; påståendet om att män behöver vara ”macho” för att kvinnor ska bli attraherade av dem. Om vi låtsas att detta är sant; är någon annans attraktion verkligen en bra anledning till att själv vara våldsam? Själv tror jag nämligen att alla endast har ansvar för sina egna handlingar. Det går inte att skylla över mäns benägenhet att vara ”bad boys” och ”macho” på kvinnor, det får de stå för själva.

Ooch för det tredje anser jag att vi inte har något behov av aggressiva män i samhället längre. Vi lever inte på medeltiden eller stenåldern där muskler var avgörande för ens överlevnad, så jag förstår inte varför både våldsamhet och fysisk styrka fortfarande premieras av personer som Rándottir? Vilka är dessa ”yttre hot” hen pratar om? Jo andra aggressiva män från bortom landsgränserna (om det inte är aliens som menas). Om de också slutade tycka att våld var så himla nice så skulle det inte existera sådana yttre hot över huvudtaget, men den tanken verkar inte ha korsat vissas hjärna.

studio-celebration-paint-splatter-thin-header

 

Jag blir både trött & irriterad på människor som fortfarande försöker hitta ursäkter till varför den toxiska maskuliniteten är legitim, när det är ganska självklart att vi har ett problem med manligt våld över precis hela världen. Istället för att försöka legitimera det behöver vi hitta bättre alternativ till pojkar, så att de slipper ha våld i sina liv. Därför tycker jag det är bättre ifall pojkar leker prinsesslekar tillsammans med flickorna, precis det som Rándottir menar är misandriskt.

6 reaktioner till “Sluta ursäkta pojkvåldet, tack”

 1. Jag är visst en konstig kvinna, det mest avtändande som finns är män som Ránsdottir beskriver. Min man är mjuk, snäll, pacifist och skulle aldrig klara av att slakta ett djur, vilket jag kan (i alla fall nacka en höna). Människoarten är ju ganska duktig på att anpassa sig och dessa våldsbejakande män passar inte i vårt (relativt) civiliserade samhälle.
  Jag håller helt med dig om pojkars lekar, Regina! Mina söner gillar inte att leka sådant.

  Gillad av 1 person

 2. Rándottir,

  hur sjutton menar du att vi behöver MÄN för att slakta djur och skydda våra territorium i dagens samhälle? Vi har gevär, bultpistoler, slaktmasker, elstaket, truckliftar, missiler, pansarvagnar, nervgas, osv in i det oändliga, att hjälpa oss med sådant. Hur ofta behövs de extra procenten muskelmassa som män statistiskt är utrustade med i dagens samhälle? Muskelmassa som de flesta förresten inte ens har eftersom de jobbar på kontor istället för i skogen! Är inte allt detta stillasittande kontorsarbete ett tusenfalt större hot mot mänskligheten i så fall?

  Jag vill inte bli beskyddad av vildsinta män, för att ge dessa män den makten betyder också att den kan missbrukas. Jag vill bli beskyddad av lugna, rationella och omsorgsinriktade män, kvinnor och ickebinära. Då känner jag mig trygg.

  Gillad av 1 person

  1. Jag förstår mig inte på dina hemsnickrade teorier om varför vi behöver våld i ett samhälle. Vi har helt enkelt helt olika syn på detta, och du får jättegärna attraheras av våldsamma män om du tkr det är nice men sluta försöka göra det till något allmängiltigt och oundvikligt. Vi andra jobbar för ett samhälle där mord, våldtäkter och misshandel inte är en del av vardagen så vill du ha våld får du ha det hemma, för dig själv istället.

   Gilla

   1. Om din idé av sunt våld (där jag har givit exempel så som slakt & försvar mot djur samt faror – faror vilka inte endast är andra våldsamma män) är mord, våldtäkter & misshandel så, ja – det går inte att ha ett samtal på acceptabel nivå, helt enkelt. Klart slut varulvstjut.

    Gilla

   2. Problemet här är att jag inte tycker det finns något sunt våld, medan du tycker att viss våld är nödvändig & oundviklig. Jag nämnde mord, våldtäkter och misshandel som de yttersta konsekvenserna av ”vardagsvåld” och normaliserat våld. Förstår vad du menar men håller bara inte med

    Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s